Dilema vs Delima =)

Hehehehe, ikutkan nak story pasal dilema..tapi mati-mati taip delima. Aku pun dah confuse! Malu aku!!

Ok, back to the story, yes..aku sekarang dalam dilema. Banyak perkara yang buat aku berbelah bahagi. Ni aku list down apa yang buat aku D.I.L.E.M.A :

  1. Plan of further study in Master – ni mmg plan aku sejak sebelum kahwin. But dalam dilema sangat. Sebab now ni dah berkeluarga, ada anak 2 lagi. Boleh ke aku handle? Sebab utama aku nak sambung Master – supaya aku ada extra qualification yang boleh market diri aku kat job market kat luar sana. Now ni aku rasa Degree aku ni terhad and not ‘HOT’!
  2. New Job – As mommies semua tahu kan, kita dah kerja kat sini dah 7 tahun. And yes I need new environment. Pernah dapat kerja di universiti luar yang akan buka di Iskandar, but mmg bukan rezeki.. projek tuh tak jadi.  But tetiba dapat satu panggilan interview. Macam dalam dilema sangat..nak pergi ke tak nak? Aduih la hai..tak sukanya ada perasaan ni…
  3. Ni dilema kes kawan aku. Apa pendapat korang, if adik beradik nak mintak guna nama kita buat loan? And amount yang dia nak buat agak besar – RM50K hingga RM100k! Member aku ni dalam dilema sebab yang mintak tolong ni adik dia sendiri…darah daging sendiri. But if dia willing nak tolong pinjamkan..dia takut ada masalah pada masa hadapan..yang boleh declare muflis if anything happen. Korang rasa macamana?

NotaKaki : Hari ini hari dilema sedunia ek? 

From Perling With Love;

Advertisements

5 responses to “Dilema vs Delima =)

  1. ohooo sgt2 delima yek? nti crik buah delima then ilang la dilema kamu tuh hihihih … well masalah yg last tu je org leh kasi advise sket … jangannn la walaupun adik beradik . if anything happen … payah sbb adik beradik la … pls trust me . walaupun kita rase tu darah daging kita but … it happend 😦

  2. when comes to money…with that type of amount…risiko besar. esok lusa kalau x dpt bayar..u can be declare bankrupcy…

  3. Dear mama Ecah my BBB (best blog buddy), here are my suggestion for all the dillemas:
    First n second, ISTIKHARAH… Itu terbai utk merungkai segala dilema yg melibatkan future. Kita x tahu, mungkin kita rasa buat phd dpt tingkatkan taraf hidup katanya, tapi belum tentu… Mungkin rasa tmpt kerja baru lagik best, tapi…. Belum tentu… Bila istikharah, pasti akan dipermudahkan. Kemudian, seek for husband, parents, parents in laws bless. Mereka lah akan jatuh bangun sepanjang proses perjuangan belajar kita… Ok 🙂

    Yg bab loan tu, kalau saya NO! Say NO to any grantor! Unless you find your income is stable to pay back,kku x, NO.

  4. Anum : tuh la kan num. Aku pun ada fikir macam tuh gak. Adik beradik la susah nak handle
    Burning : Muflis? ayooo…
    Mama Olin : Thanks darl. Yes, ISTIKHARAH is the best way of my dilema. Ok, i will tell my friends about your advice on loan. The best word : NO!

  5. typo error eh..hehe
    better say NO even adik badik kan..sbb future nanti pasal duit adik beradik bole berpecah belah..trust me!! it happend..huhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s