Our superb 3 days 2 nights holiday – Part 2 and Finally!

Yuhuuu!!! It’s been nearly a week nak settlekan entry ke Cherating-Kuala Terengganu ni. Minggu lepas dan minggu ni agak ke’bizian’ dengan kerja. Selagi terdaya..”kerja! kerja! kerja!”

Ok, berbalik dengan our cuti-cuti malaysia, kami bertolak dari Legends Cherating ke Kuala Terengganu pukul 09.00am. Dengan cuaca yang agak panas terik and permandangan yang sangat cantik as sepanjang jalan kami lalu pantai and lalu kawasan perindustrian minyak di Kerteh (as kami suami isteri kerja dalam line yang sama – yang melibatkan industri)..so kami agak excited and really enjoy our journey.

Alhamdulilah, kami sampai di Kuala Terengganu around 11.30am. See, i told you already..we have a great driver – My hubby Ariff Mohid! From my observation, negeri-negeri pantai timur ni gemar dengan pintu gerbang kan, as takde kat Johor la. But its good, atleast rasa ‘welcoming’ sangat.

First place kami tuju adalah pasar payang. Aik, penat berjalan jauh..kau pi pasar jek, intanmaria? off course la as kat sini ‘macam-macam ada’ okay..dari telur penyu, keropok, segala makanan tradisional and even collection FM pun ada okay!

Disebabkan masa yang suntuk bagai, jadinya kami just ada masa 2 jam gak kat dalam tuh. huehuehue..2 jam lama kan..tapi pusing-pusing just usha  beli keropok untuk nak kasi kat families and rakan-rakan. Nanti ada rezeki lagi, kami akan stay kat Kuala Terengganu la..leh borong batik sutera yang rasanya murah if compare to our hometown-JB!

Balik dari pasar payang, kami singgah Masjid Kristal sebelum memulakan perjalanan balik ke Tanjung Lumpur as kami ada date with Cik Ana Petai that evening 😀

Nearly sejam gak kat situ, so around 3pm, kami memulakan perjalanan balik and terus ke nak Tanjung Lumpur Kuantan. Perjalanan balik ni aku rasa agak penat skit as waktu ni mmg panas sesangat (padahal kat F1 sepang, tgh hujan selebat-lebatnya – ada kaitan kah ?) and kids lak boleh buat perangai lak on the way balik ni. sabar intanmaria..sabar..and aku harap cepat la sampai ke Tanjung Lumpur ni!

And alhamdulilah, around 6 pm, kami sampai di tempat yang dituju – Ana Petai Seafood Tanjung Lumpur! Nak tahu apa kami order apa? kami order pari bakar petai, udang 4 ketui yang besar masak sambal, 2 ekor sotong yang besar buat 2 jenis hidang – grng sotong and bakar petai, tomyam campur, kailan grng ikan masin and telur dadar. apa lagi ek yang tinggal? banyak kan kami makan. Bila lagi nak datang sini lagi..time ni la nak balun makan sedap-sedap! And for yer information, ini untuk 2 1/2 orang nya makan (as ecah and danish tak nak makan sangat!)

Review : Berbaloi sesangat perjalanan yang jauh and hubby yang tak lunch tadi, dengan hidangan yang sedap-sedap plus fresh! kami kasi 8 thumbs for this restaurant (combine thumbs intanmaria, incik hubby, ecah and danish!). Mmg tak rugi datang sini as semuanya fresh, besar, sedap and paling kami suka sebab ianya murah!

Hari terakhir percutian kami, after breakfast jek, si Ecah dok ajak kami mandi2 kat pool! wah, apa lagi…balik bilik terus tukar uniform la kami! And we really enjoy our great moments together! (even dalam picture, mak apaknya yang terover excited berbanding ngan ecah and danish, yg tak friendly picture. What to do, talented kami tak jangkit kat anak-anak! 😀 )

Rasanya, itu lah kisah percutian kami kali ini. And yes, we really enjoy it even its just local vacation! Siapa kata dalam negeri kat Malaysia takde tempat yang menarik? Insyaallah ada rezeki lagi, kami akan ke Utara lak.. (tahun nya..yang pasti bukan tahun depan as mmg nak pulun Legoland for a whole year 2013 as dah beli yearly pass ticket 🙂 )

NotaKaki : Percutian ke Cherating -Kuala Terengganu yang sangat puas sebab puas makan! hahahahahaha 😀  I like!

From Perling With Love;

Advertisements

4 responses to “Our superb 3 days 2 nights holiday – Part 2 and Finally!

  1. Terbaekkkk laaa….bab yg best tuh makan ana petai tu.kalau x silap, kat bangi ada bukak Ana Ikan Bakar Petai. Antara menu nya sama dgn apa yg mama ecah order.x pasti sama ada branch atau dua restoran yg berbeza.ikan petai mmg bestt!!!

  2. bestnya tgk korang anak beranak bcuti 😉
    kita dah pg psr payang,KT thn lps..teringin plak nk mkn kat Ana Petai Seafood Tanjung Lumpur, kuantan..ada rezeki nak jln2 belah pahang plak 🙂 😀

  3. ok … hurm noted Ana Petai Seafood Tanjung Lumpur 😛 . tengs dear . harus pasni i pulak yang terhover kalahkan anak2 😛 …
    Seronok eik jenjln bwk kids . owhhh terujanyaaaaa …

  4. Foods kt ana ikan bakar tu mmg mabeles kn tp klu pegi dh lewat sket kompem fullhouse. Org siap beratur tunggu meja..huhu..

    Btw, ape yg menarik legoland tu ye. Dgr kate tiket masuk leh tahan mahal. Tak sbr tunggu review awk psl tempat tu..hihi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s