Pabila AriffMariaEcahAnish menyerang Universal Studio Singapore…

…keadaan menjadi haru merah dan penuh membara.. Wah, mengancam tak tajuk diatas? Poyo lebih kan :p  But itu la fakta yang perlu di telan ma.. Alhamdulilah, 23.10.2011 lepas, terlepas hajat kami nak bercuti-cuti di USS dan stay one night at Hard Rock Hotel Singapore. Berbaloi menyimpan duit -sikit-sikit lama-lama jadi bukit itu dengan kenangan yang kami berempat perolehi..dan pasti nak p lagi!

Universal Studio Singapore ni terdiri dari 7 bahagian.
1st place : Hollywood

Apabila kami terjah di kawasan ini.. mmg excited sangat as this place as our 1st stop bila masuk entrance USS ni. Kawasan ni lebih kurang kawasan Hollywood as kat sini pun walk of Fame macam the famous Walk of FameTM. And rekabentuk building kat sini mmg ceria la. Kami mmg terhover excited ni.. Kat sini ada kedai jual cenderahati USS. Tapi kami tak beli dulu. Mau pusing ini USS dulu baru beli

2nd place : Madagascar

Dekat Madagascar ni ada ride boat dalam kapal? Tak faham? Alah, kan dalam filem Madagascar, Alex and friends kena hantar p Madagascar naik Kapal Besar from New York, so kat sini ada ride boat inside that ship. Aku tak naik as Danish tak leh naik this game. So ecah and mr hubby jek yang dok main..jeles okay. Takpe, aku akan p lagi sini…confirm. Kali ni dating ngan hubby jek :p. Kebetulan kul 12.30 pm, tuh ada show from Madagascar. Tuh yang dok amik picture Alex and friends tuh. Aku lak yang terasa macam kanak-kanak (huhuhu, dasar ibu beranak 2 tak sedar diri okay aku ni)

Okay..kami lunch hasil bekalan dibawa dari JB. Aku bawak nasi lemak and roti sandwich cheese okay. Kami berdua masing-masing bawak beg belakang..yang penuh dengan bekalan makanan and stok baju. Mmg nampak gaya org nak duk berkhmeah dekat USS jek. Nasib baik pakai duo stroller plus aku bawak carry baby gak as aku confirm Danish tak dan la dok lama dalam stroller.

Nampak kan bertapa kepoh and busy nya aku ni :p

3rd place : Far-far Away

Korang misti tgk kan citer Shrek tuh? Ala, green monster yang kahwin ngan Princess Fiona. So, ni la kingdom ‘diaorg’ – Far-Far Away. Kat sini ada shrek 4d. Biasanya korang dok cakap pasal filem 3d kan..but kat sini ada 4d lagi as korang akan rasa gegar and ada air percik kat muka. mmg besh la. So highly recommended to all- korang misti p sini..misti yer. Selain tuh, ada Magic Potion Spin – ni kiranya mini merry go round. kecik jek.. boleh la nak bawak budak2 naik pusing2 tuh :p

4th place :  Lost World

Apa yang ada ek kat sini? Masa ni jam dah pukul 2pm..so agak bahang yer puan-puan. And my Danish pun agak cranky skit. So ecah and mr hubby jek la yang dapat naik Canopy flyer tuh. huhuhuhu, rugi2. And kami pun tak dan nak tunggu water world nya live water show as kami terlepas waktu show tadi kul 11.30 am, so kena la tunggu kul 5.30pm. So, tak besh la as aku rasa macam tak lengkap jek..

5th place : Ancient Egypt

Masa kat sini mmg tengah panas terik. And Danish pun dah tak leh tahan..mengamuk gak dah akhirnya ketiduran di dalam carry baby aku. Dekat sini ada 2 game but yet aku and hubby tak dapat naik roller coaster as Danish dah tdo and yet si Ecah lak nak ikut aku naik roller coaster. Sigh…takpe..nanti aku dating ngan hubby, harus main. So kami dapat main Treasure Hunters (Tak mencabar langsung kan..misti korang cakap ni :p)

6th Place : Sci-Fi City

Korang kata tadi game tadi tak mencabar kan. So kat seksyen ni aku naik Roller Coasters bahaya tahap gaban.  Komen : huhuhu, boleh gugur jantung aku and aku rasa naik sekali cukup la. Tahap giler la korang sanggup untuk kali kedua dan seterusnya.

Disebabkan kawasan ini ala-ala kawasan futurustik..so dia punya penari pun ala-ala out of the space. Macam alien pun ada gak ni.

Masa aku p, part ni belum siap lagi. So recommended lagi iyer ibu-ibu- if nak p..alang2 p la tahun depan yer as p bulan December confirm penuh umat manusia nak masuk. And confirm beratur panjang semua game as bulan Dec tuh both countries-Singapore and Malaysia tgh School Holiday yer

7th Place : New York

Kawasan ni di katakan kawasan di New York. And pada bulan Oktober ni lak..dioarg ada Halloween Month. So tuh la yang korang nampak ada kereta terbakar semua.  Masa ni..kami semua dah letih sangat..and aku nak cepat2 check in kat Hotel Hard Rock tuh as kami semua dah letih and berlekit. Macamana la aku nak p Disneyland yang besar tuh (think positif as diaorg kat sana sejuk..so tak rasa letih berbanding kat USS ni yang terik..mmg mengeringkan segala-galanya).

So secara kesimpulan yang boleh disimpulkan disini :

  • Sila la plan dari awal if nak p tempat-tempat yang bernilai matawang tinggi seperti Singapura, Japan etc. So boleh la kumpul duit, contoh RM100 sebulan 🙂
  • Bawak baby and toddler amat menduga akal fikiran and letih. So prepare la mental and fizikal skit.
  • Like Mama Olin pernah mention kat sini, yes..i’m follow every single tips dia kasi. Thanks mama olin.
  • Yang penting..enjoy every single moments with the kids even mmg kadang-kadang menduga la kesabaran, as budak-budak ni cepat besar. Pejam celik..dah sekolah and dewasa. So we really love those moments together.

NotaKaki : Plan nak p Bandung -Shoping-shopping plus Transworld Indoor Theme Park. so kena plan 2-3 tahun dari sekarang 🙂

From Perling With Love;

13 responses to “Pabila AriffMariaEcahAnish menyerang Universal Studio Singapore…

  1. wah bestnyer akak jenjalan..letih tu mmg letih akak tp puas tgk anak2 heppi kan?hehe

  2. best nye.. rindu nak pegi sini lg..

  3. ya ampunnnnnnnnnnnnnnn best gileeeeeeeeeeee tgkkkk….brapa total RM nk ke sana? mind to share? wat list la kak hihi eli belum p lagi niiii

  4. nie wat kta teruja nak gi nie.. mmg dah dlm plan tp xtau bila dpt merealisasikan.. hehe.. i can see all of u enjoying this trip.. great!

  5. alahaiiiii..sonotnye tgk gmbar2 ni sume..nmpak sgt family MERAH ni gumbira amat bercuti kat uss nun..=D…kitorng entah bile nm smpai..huhu

  6. alamak tak sabar nye aku nak pegi bulan 12 ni!!
    yay! aku pegi ride transformers pun dah bukak :p
    panas tu yg tak tahan tu kalau bawak budak….tak taula aku ni camne esok…adoiii!

  7. tgk gambar pon dah terasa keseronokkannyer…seronoknyerrrrr haiii…ntah bilerlahh sy nak sampai saner..angan jerk lahhh nak pegi tak mampuu..hukhukhukkk…

  8. wow wieee….seronoknya..merahnya….hehehhe

    Macam ni kami pun nak kumpul duitlah…bajet pergi hujung tahun depan…hehehe..

    promotion hotelvoucher swissgarden:
    http://theredcheek.blogspot.com/2011/11/3d2n-breakfast-included-swissgarden.html

  9. This article provide many tips. Very useful to me. Thanks a lot ?
    My blog is [url=http://www.businesstraveltours.com]Travel Tips[/url].

  10. Pingback: Our superb 3 days 2 nights holiday – Part 1 ! | Maria+Ariff+Baby's Blog

  11. hai kak 🙂 thanks for the info.. google2 info pasal hard rock sing.. trjumpa blog penuh info ni hehe.. nak bawak baby setahun pegi.. plan nk stay hard rock.. do u mind share brape $$ tak? coz mcm ada pakej sing$ 588 for hard rock stay n ticket to uSS for 2.. thanks 🙂

    • Dear adik nurul..thanks visit blog akak yang tak seberapa ni yer. Yes, masa sis p, i’m using that package and masa tuh rate sgd488 including 2 tix USS, one night stay at Hard Rock and voucher sgd25. yes, your baby is FREE as kids 3 years above will count. and akak bawak kereta masuk singapore as tau la ada anak kecik kan..nak bawak stroller bagai. total RM that i spend this vacation was RM1500 gak. But ok la kan, with that great memories..rasanya tak ralat spend for kids. tuh yang kena plan betul2 🙂 good luck darl

  12. Pingback: Family Day @ Universal Studio Singapore! | Maria+Ariff+Baby's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s