I’m Not a Good Mother! :,(

Huhuhuhuhu..where should i start? Since ada anak 2 ni, aku tak boleh control marah and emosi aku! Aku akan jadi pemarah sangat bila anak-anak buat hal even my ecah baru 2 tahun lebih and my danish baru jek 3 bulan.

Like cuti panjang minggu lepas, aku rasa ecah aku alami masalah emosi yang teruk as aku asyik marah+tengking+cubit. Sedih sangat bila dah buat semua ni. Last2 aku yang menangis sambil peluk dia. Aku tak bermaksud yang aku tak sayangkan dia, malah aku sayang sangat kat dia as dia la pengarang jantung kami and dia lah jadi bukti aku mampu beri anak untuk suami ku! Ecah hanya bersalah atas silap nya membuat bising dan mengecah rumah..as simple mistake… (but acctually dia tgh developed her mind!). Aku lak leh mengamuk and marah kat dia macam dia dah buat silap yang maha besar…  Bila dia tido, aku cium dia as aku terlalu sayangkan dia and danish lebih dari nyawaku!!!! Sedihnya aku..sebab atas silapnya kecil aku leh marah teruk kat dia! Ibu apakah aku ni?

Untuk si adiknya pun pernah aku marah gak as dia mengamuk2 tak tentu pasal even sudah disusukan, disalinkan pampers and disapukan minyak di perutnya. Tapi aku tahu, setiap anak pasti berlainan cara didik and kehidupan mereka. Aku selalu compare kan betapa senang nya menjaga ecah ketika baby berbanding si kecik danish ini. Aku takde niat nak merungut-rungut and tidak bersyukur dengan kedua-dua anugerah yang di berikan olehNya. Tapi aku hanya la hamba allah…masih lemah…masih banyak melakukan kesilapan. Sampai ada satu masa, aku cakap ngan hubby..that’s enough…aku tak mahu ada anak lagi as aku serik dengan situasi aku sekarang! Betapa aku ini ibu yang tidak beruntung dengan anugerah dan nikmat yang telah diberikan..sedihnya!!!

Wahai mommies, what should i do untuk kurangkan amarah saya ni? Adakah aku perlu pergi terapi and kaunseling?

Aku terlalu sayangkan mereka berdua….terlalu SAYANG!!!

NotaKaki : Jahatkah aku ni?

From Perling With Love;

Advertisements

17 responses to “I’m Not a Good Mother! :,(

  1. maria, jangan cakap mcam tu… sentiasa bagitau diri sendiri, maria la ibu yang terbaik untuk mereka….

    tip bila marah: bila rasa nak marah, cepat cepat peluk anak…. peluk kemas kemas…. cium ubun ubun dia…. mesti akanr asa lega.. ataupun, bila marah sangat sangat… sebelum cakap atau buat pape, cepat cepat bagi anak pada suami ke… atau orang lain… dan kita pergi tengok tivi…

  2. Rozalina binti Amir

    biase la tu…tp mmg kene blaja kawal emosi..especially ble kte tgh pnt sgt2….org pun same gak..tp jgn start pukul/cubit anak..don’t ever start..sbb ble da start, lg teruk nti budak tu kene…better ble tgh marah tu, selawat la bnyk2…ni org ckp pun based on experience ni…sbb shira mmg slalu kene mrh/ pukul/cubit….

  3. Hartinie Apaidi

    ‎; ) mummy jangan stress2 senyum sokmo & tanam dalam hati anak2 tu kecik lagi x paham apa pon kalu marah, jangAn marah2 tegur je istifar banyak2 kalu rasa nak marah ambil air semayang ye

  4. awak..jgn sedih2 ye..suma tu proses biasa la kot
    anggap tu suma pengalaman yg paling berharga ok…dah2 xmo sedih2 awak ibu yg paling best in da world tau..

  5. maria,aku pun pernah jd cam ko…serabut sgt rasa. Tapi pastu aku dah sedar,aku sentiasa buat tenang jer,sabar jer…alhamdulillah skg aku dah xmarah2 aqeel sgt,aku ckp elok2 jer sbb aku buat contoh akak aku dia sabar jer lyn kerenah anak dia..pastu aku selalu set mind yg aqeel tu kecik lg,xperlu nak tengking2 dia mcm org dewasa…lgpun aku perasan dia dah selalu nak menjerit2 ikut prngai aku sblm ni…kalau dr dulu aku xjerit2 mesti dia xjadi mcm tu…budak kan mengikut jer

  6. intan payung, lor nape neh? stress sgt nyeh? releks la . even org pon mcm tu jugak tpi tk cubit lgik cume tampar kaki tu ada la . budak nk membesar mmg mcm tuh . tpi nk kontrol anak mmg la sgt2 kne kontrol diri sendiri . mcm org anak 1st lelaki sgt2 la lasak+nakal . org boleh kontrol tpi hubby la pulak mcm tangan ketam asik dok cubit n marah2 anak . n the result u know ? bila ckp ngan org anak ckp lembuttttt sgt tpi bila ckp ngan hubby sangat la meninggi sorenya . see bila kita lyn dia baik dia akan dgr kata dan sebaliknya . nasihat org bila anak ngah mengecahkan umah . ckp kat dia kecah2 kan kakak, nti da puas hati tlg ibu kemas pulak + peluk n cium ubun2 dia . n utk adik pulak , haisshhh klu danish da pandai ckp surely dia bgtau nape dia nangis . so tayah marah dia lgik tau .
    so byk2 istigafar ye intan payung . ini lah cabaran ibu utk alaf baru neh . anak bijak sangat 😀

  7. huuu..benda2 macam nilah yg kite selalu takut akan terbuat bile Zara dh ade adek nanti..thats why bile bulan2 terakhir nak deliver ni hati rase sayu jek..tkt nanti bile Zara jadik kakak kite akan mudah nk marah2 die sume..mklumlah, perhatian mesti terlebih pada si adek kan..mesti klu kakak wat silap sket akan kena marah kow2 punye..=(

    nway, same2 kite doa agar dilembutkan hati2 kite as ibu ni yek..kite pon kena belajar cara nak mengawal amarah ni..huhu

  8. maria mmg lah ank2 tgh kecil ni mmg kita rse nak marah je…kekadnag bukan sengaja kita nak marah+pukul+cubit…tapi bagus gaks bila kita kuarkan emosi marah budak2 tu tau yg kita tgh marah kan diorg…so diaorg tau kita marah sbb diorg wat salah…kalo x marah nnti diorg pijak kpala + manja terlebih…cam aqil kita la..dah terlmbat nak garang ngan dia…skg mcm2 peel…bak kata org sayang anak tangan2 kan..tapi jgn samapi mendera la plaks…pukul biar bersebab kita nak ajar diorg..bukan sbb x sayang…

    tapi bila dah lepas marah…mlm tu sblum tido kita usap n pujuk dgn kata2 nasihat…msa tu diorg dgr cakap kita…bagi kata2 motivasi…kalau dah x tahan sgt mengucap panjang..n jgn dekat ngan diorg..better jauhkan diri dari anak2 n bg kat ayah diorg..insyaallah perasan marah tu reda…

    okes…klik HB tuk maria!!!

  9. akak depress kot..sama la masa kita lepas bersalinkan amie dulu. kita lg horror, anak baru sorg at least akak dah anak dua logik la jugak. tapi org ckp baby boy mmg payah nak jaga akak compare ngan baby girl. so, akak mungkin culture shock sikit sbb dari senang (ecah) ke yg susah sikit (danish). akak kena kuatkan semangat..jgn tensen2 sgt. biarlah ecah aktif, akak jgn risau umah bersepah..baru la org tau umah ada anak kecik hehe..kita dulu biar kan je..bila anak dah tido baru kemas umah. tu pun kemas mner yg terdaya je akak. xmau sedih2 k, kena ceria selalu. takot ecah ingat akak dah tak syg dia pulak since ada adik.

  10. owh,..itu biasa…rasanya semua ibu pun mcm tu. ada satu time rasa sgt stress dgn anak2 dan kita mengamuk. kemudian bila dah cool kita terasa menyesal dan rasa bersalah sebab kita seolah2 tak mensyukuri nikmat yang Allah dah beri. Bukan bermakna kita bukan ibu yang baik, tapi kita bukan ibu yang dapat mengawal emosi aje.

    sebab tu anak dan harta tu dikatakan dugaan untuk kita di dunia ni. apa yang penting, perbanyakkan doa pada Allah, ape2 kerunsingan, luahkan pada Allah.

  11. intan.. biasa lah tu, baru je lagi intan menjadi ibu kepada 2 org anak, tambahan lagi masing2 tgh lasak ni… bukan intan je, ramai kaum2 ibu susah nak kawal emosi dan marah terhadap anak2.. saye sendiri pun, walaupun ade maid dan mak membantu, qila tetap selalu kena marah dan cubit bila dia nakal sangat dah tak dengar cakap… memang actually perkara tu tak baik tapi….. kita ni bukan malaikat.. harus mmg selalu kita akan buat silap.. bila sy baca ni, sy teringat balik yg sy selalu marah nak cubit qila.. padehal sy sedar benda ni tak baik utk perkembangan dia sbb dia akan jadi pendendam.. sebenarnya method yang perlu kite buata delah consult anak dgn kelembutan, bukan keganasan.. mmg susah nak buat tapi kita cuba sama2 ye… bukan nasihat ni utk intan je, tp utk diri sendiri gak.. insyaAllah, kita mampu lakukannya… amin…

  12. anak ni anugerah Allah..so sabar bnyak2 ye..

    sy pon slalu gak ilang sabar ngan anak..lps dah marah2 mule mnyesal..
    kalu marah sgt p la mandi..sbb sy penah mngamuk terok..last2 sy mandi and mase mandi sy menangis sbb menyesal xleh control temper kat anak sndiri..

  13. memang susah nak kawal emosi. the best way is , bila terasa nak marah , amik nafas sedalam2 nya, tenung dalam mata anak. memang tangan and mulut kita cepat je tapi try buat gitu . arin dok buat gitu je. tapi kalau dah memang melampau sangat , mulut cam pop corn le bising . 🙂

  14. sedihnya bc entry akk ni..sbr lah ye..kt kdng2 sbb penat, so takleh nk kawal emosi..takpe, take ur time sis

  15. sometimes kita org pempuan mmg langsung x boleh tercontrol emosi..pantang sikit..terus melenting..the same thing goes to me earlier..asik nak lebihkan adik aje..sampai si kakak merajuk bawak diri…tp kalau selalu sangat buat macam tu..nanti dia dah lali dimarah…sampai dia dah x rasa apa apa pun kalau kita marah dia..so..apa yg aku buat..time adik dah tido…aku try ambik hati kakak..explain baik baik kenapa dia kena marah..cubit..etc tu semua..then bagi dia coklat ke apa benda utk pujuk dia…bila adik dah besar sikit & nakal… dua dua aku marah biar kakak x rasa sgt yg dia je asik selalu kena…:)..well..try to be a little bit more patience..and handle every situation differently..

  16. dear..sorry eh blik msia tak sempat nk jmpa…uitt….kta pon prnh mengalamai keadaan yg sma..tu sume brmula biler ada 2 ank..ntah ek..mmg stress..tp kne bnyak baca n bnyk zikir biler rsa nk marah…

  17. dear maria..i pun slalu hadapi situasi mcm u..but untung kt u ur husband is around..mula2 tu mmg susah nk handle with 2 kids..masing2 lain perangai..but now i prefer silent je..biarlah diorang nk buat apa..nk sepah ke nak jerit2..later bila diorang tired..time mintak susu baru lah i ckp nk susu please kemas blk ur toys kalu x mumy x nk buat..so far berjaya la jugak but me kena together2 kemas with them all..anyway be strong eh maria..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s