MBP vs MEBP

Manual Breast Pump (MBP)

vs

Mini Electric Breast Pump (MEBP)

NotaKaki : Nak mintak pendapat mommies la (if daddy ada pun ok la, btw ada ker?). Yang mana paling baguih? MBP ker MEBP? Sesapa yang ada experience..mintak tolong sangat kasi pdpt hang pa semua. Aku rasa ramai yang BF baby kan kat sini. Napa aku buat survey ni? Planning for 2 nd baby la dear. yang 1st one, unsuccessful mission. So berazam for 2 nd baby. Ada kah aku mengandung ni? Huhuhuhuhuhu

Advertisements

14 responses to “MBP vs MEBP

  1. wah mengandung ke?! alhamdulillah, congrat. kite seclub. kalo tak pun good for you coz start planning for BF. Just nk sharing.

    momma 1st breast pump phillip avent. pakai sampai 6 bulan jer pastu terpaksa tukar to Pump electric double pumping. Reason sbb susu merudum & tak dpt nk kejar stok Damia.

    Pastu g sarakids (http://www.sarakids.com/), farah advice guna pump e/trik double pumping sbb lebih cepat & tak penat. Alhamdulillah after that susu supply dpt kejar stok Damia semula.

    Momma pakai ameda. Long term investment. Damia berjaya BF sampai 1 thn 1 bulan. Momma plan bila 2nd bb lahir nk tendum nursing Damia semula. Wish me luck!

  2. alhamdulillah..pregnant yek?
    anyway, berusaha la untuk terus BF ye kalau dipermudahkan Allah SWT.
    arin tak dapat nak bagi pandangan sebab selama setahun ++ nih, arin dok direct feeding.ader manual pump tapi lom penah pakai.

  3. salam..tq 4 dropping by at my blog.. good luck 2 u for the contest dear..

    btw, i vote for MEBP..currently i guna medela freestyle..seriously convenient & time-saving. a really good investment if u plan nak bf baby exclusively..hopefully my thought will help u with ur desicion 🙂

    btw..u pregnant ye?? CONGRATS!! 😀

  4. wowiee….prgnt! omedetooo….
    eli dulu pakai avent MBP je sbb x berani nk try electric..konon takut tak leh control sucking tu heheh…tp bila tgk ramai kawan yg pakai yg electrik, mcm ok…so eli prefer akak try yg pump e/trik double pumping..

  5. uit.. pregnant? congrats!

    I think better u beli yg mini electric coz cepat and byk sket dpt. Manual tue penat ar. Lenguh tgn dibuatnya.. 😛

  6. wah..bagus survey nih..sbb kite senasib..tk dapat nk bf Zara lama..so hopefully utk 2nd baby (klu ade rezki) nk jugak berusaha ke arah fully bf..

    nway, confirm pregnant ker..CONGRATS!!..=D

  7. yang, comfirm peknen kew? congrates … da brape bln?? lma tk menjengok sini n update blog sbb nya … alah ngan komp … ekekekek k lah … take care babe!!

  8. akak!!! dh pregnant? congrats!! 😉

    ab pkai medela harmony.best!!
    tp, kalo ab ade extra money..i’ll grab medela yg bleh double pumping!! yg bleh pkai electric n battery skali.hihi

    senang,cepat n hasil byk!! syok kann 😉

  9. salam mommy ecah,
    gud luck to u 2…

    wah u preggy ke? kalo betul congrats kay..
    so far i gune medela harmony..manual pump..bagus jugak..pernah lah try letriknyer..masa pas bersalin..awal2 tuh..rase tk slesa je..tp i think depend on u kay..

  10. intan kalau bukak treat ni mmg ibu2 yg fully breastfeed akan suggest guna double pumping yang harganya sekitar rm1.7k tu..

    as for me, i guna avent isis je.. kalau nak susu cepat keluar, pump masa baby tgh menetek, kejap je dah dapat 5 6oz utk sebelah breast.. yg penting rajin tak rajin je.. i pakai manual sbb malas nak ganti2 battery.. kalau pakai adapter, nanti tak bebas nak pump masa baby tgh menetek.. asyikk nak melekat tepi powerpoint aje..

    but its uo to u.. kalau u rasa nak invest utk breastpump lebih mahal.. tapi kalau u suruh compare dua produk yang atas ni, as pengguna avent, i rasa avent tu pun okay..

  11. Mini Electric Breast Pump (MEBP)
    I think thsi is the best untuk stimulate and increase the productiom . Manual pun okay tapi penat oiii,,,

  12. tahniah intan kalo betui pregnant hehehe.

    masa i bf wafiq dulu….. i tak la tegar sgt. tp my hubby belikan spectra yang gabak tu. kehulu hilir la i hangkut sebab nak pum hehehe. so kat sini kalo u betui2 gigih nak bf…. tak kisah pum apa2 pun beb. asal kuar susu cukup la hehehehe

  13. dah penah beli MEBP..
    ok tu mmg ok..
    tp bile dah dlm 10 min pump, then the power of pumping & sucking makin reduce..
    even kalu turn power yg paling max pun same jugak..
    so x rekemen la tis type..

    my fren lagila,, lepas dlm 10 min die pump pakai MEBP, then die akan sambung pulak ngan avent manual.
    so kirenye 2 2 die beli..

    for me, better carik yg spectra 2. lg jimat mase..try tnye sesape yg penah pakai spectra..

  14. Hi..

    Go for the electric one coz manual punye dia punye pumping tak same mcm baby sucks.. so the production will be less.. I pakai Medela Freestyle, which is very2 good and efficient.. If u btol2 nak fully breastfeed, go for something that will make ur life easier.. Takyah nak susah2 kan diri pump manually, penat tuh.. And the milk production pon tak sebyk yg electric punye.. 🙂

    Just my 2 cents.. 🙂 happy shopping!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s