A month counting….

O8wlp8

Kita lupakan kisah minggu lepas yang aku rasa amat menyakitkan hati aku. arini tepat a month counting percutian aku with mr hubby and baby ecah. kali ini kami akan ke Kuching, Sarawak. Dan ini la jugak 1st time bawak ecah naik flight. harap2 dia behave kan..

To kekawan blog yang ada experience bawak budak kecik naik flight, blh tak kasi tips, apa nak bawak? brapa beg nak kena bawak? nak kena bawak buggy stroller dia ker? and bla..bla..bla..(marcia, geeryder and to all friends, tolong ek kasi)

NotaKaki1 : Sorry yer kekawan, if 2 entries yang lepas, bahasa nya kurang manis di baca….ni mmg tahap tak boleh control tau..

Facebook Conversation with Mimi Najuais

Mimi : masa i bawa anak sedara i naik flight, biasa jerstroller pun masuk luggage,the baby pun ok jer,nnt pramugair/pramugara kasi la sumthing
Intanmaria : about 1 year and 6 months. dia takde muntah2 ker?
Mimi :same age with my niece. x der la…if possible, bawala sumthing kasi dia mkn,masa nak take off tu tutup telinga dia…
Intanmaria :ok..great tips!
Mimi :so, dia tak rasa berdengung.and masa landing pun sama, b4 naik flight jgn kasi susu….takut termuntah,kasi la ribena or air kosong 😀:D…happy holidays!
Intanmaria :huh..thanks alot dear, banyak tips..

 

komen

Advertisements

13 responses to “A month counting….

  1. wow besh nyer nk pi berjln!! nk pi mana tu maria??

    • elyn
      kita nak p kuching jek..
      but kecoh macam nak p london kan..

      if marcia baca..mesti cakap…tu pun nak kecoh..
      but sebab nak naik flight..tuh yang blur skit

  2. eli penah bwk 2org budak (riri n eiymann)..flite dr kb-kl je..approx.45min..w/o hubby ok heheh..sgt la menyeksakan..serik.tobat xnak heheh..
    eli xbwk la stroller bagai ..cuma bwk backpack..dlm tu letak bju selai, towel kecik in case takut muntah ke, nk lap pape ke..diaper 2keping..in case berak hehe kang busuk 1 kapal hahah…eiymann la susah nk control..dia nk berjalan kt tgh² tu..between the seat..aduii..xtdo langsung ms dlm flite..letih

  3. susah nk cakap skrg ni sbb masa i bwk Qila dulu dia baru 8 bulan dan kami travel malam.. lepas netek dia tidurrrr je..ms tu dia tk tahu jalan lagi so dia mmg duk diam je.. tp skrg ni rasanya susah kooot sbb dia dh lasak dan hyper gila.. next month ecah dlm sethn 5 bulan kan? so depends lah..bergantung tahap kelasakan anak2 jugak.. tang stroller tu u bwk aje, sampai depan pintu kapal terbang diorg akan lipatkan dan masuk kargo.. so mmg patut bwk sbb takyah nak dukung dia nanti.. air panas takyah bwk sbb boleh mintak atas flight so u jimat space diaper bag. baju spare kena bwk takut dia termuntah.. dan make sure, u punye handbag takyah bwk kot. simpan sume duit dlm backpack hubby, so u tak byk brg dlm flight nanti sbb bila ade baby, hand luggage kena minimize kan.. kalau tak, leceh wooo.. mcm i dulu, i pakai carrier je utk bwk Qila, tk guna stroller.. diaper bag i pakai yg backpack punye..

    nanti bwkle mainan kesukaan dia.. gi sarawak 1 jam lebih tak lama, so bwk 1 2 mainan dh cukup.. masa take off atau landing make sure u bagi dia minum susu atau air spy dia ada benda nak telan so telinga dia takkan rasa tk selesa.. itu penting.. takut kalau telinga dia tk selesa, spjg flight dia ngamuk nanti..

    hehe.. panjangnyeeee nk komen..

    itu aje yg i ingat si far le..

  4. salam,

    nak gi sarawak cuti-cuti ye?

    ni tentang nak naik flight…

    naik flight cuma bawak barang keperluan baby yg biasa kita bawa; extra clothes, diapers, susu, etc. pastu mainan sket bagi dia tak boring. klu boleh mainan baru lah kot supaya dia busy exploring. kalau mainan biasa dia dah jemu. pastu biskut2 bagi dia makan ke. biasa flight ada bassinet utk dia tido except airasia, tido atas riba kita je.

    lebih elok kalau ambik flight malam sbb time tu mmg time dia tido. so dia akan tido dan kita pun boleh tido. tp kalau waktu siang dia akan tido sket, pastu dia nak main/jalan/dll, penat sket la nak layan kat ruang yg sempit tu.

    baby stroller tu kita boleh bawa sehingga ke pintu kapal terbang. so tak letih la nak dukung dia je, boleh letak dalam stroller. nanti kat boarding gate diorang akan simpankan utk kita, except for certain airport contohnya perth, baby stroller kena check in awal2. berat sket la nak kena dukung baby. sib baik airport kecik.

    oh ya, masa dalam plane, kan selalu kita ada rasa telinga cam tersumbat, lepas tu pop kan? baby pun akan rasa dan maybe akan tak selesa. utk hilangkan tu bagi dia minum susu masa flight nak berlepas dan masa nak landing supaya dia tenang dan telinga tak pop.

    hope it helps.

    mummy orked

  5. Wah..beshnye nak pi bercuti..!!=D

    Zara 3 kali dh naik flight. yg 1st pi langkawi umur 8 bulan so tkde mslh. lps take off tros die tido so no hal. 2ndly gi serawak umur die 11mth. mase ni pon die under control jugak. same, after take off teros tido. 3rd time gi sabah mencabar sket sbb die dh setahun 3 bulan. mula2 mmg die tidur but after terjaga mulala die nk merayap (gi sabah jauh sket kan). nasib baik ms tu flight tk ramai org so lehla kitorng tukar2 seat sukahati ikut mana zara pegi..=p

    overall, mmg better amik flight mlm sbb bile mlm slalu baby akan tido lebih nyenyak. untung2 spjg jalan die tidur kan..hehe.then bwkla bekalan susu, diaper, baju sume. mcm sy mmg suka bwk satu beg jerk..cmpur brg zara n wallet sy sekali. stroller tk pernah bwk sbb zara mmg dh tk pakai stroller since 8mth..oh..psl telinga sumbat, dulu kitorng tkde mslh sbb si Zara spesis hisap puting..so konpemla telinga tk tersumbat..hehe

    rasenye ok kot si ecah. lagi2 ayahnya pon ade same..mesti leh control punye..=)..gud luck!!

  6. bestnye p srawak.. nk ikut jgk 😛

    mase my hanisah dlm 7 bulan, went to JB by air asia.. ok je.. air panas etc leh mintak.kalu bancuh siap2 sblom naik pon no pblem..

    cume mase flight nk b’lepas,, sy kasik die minum susu.. biar die telan air liur mase minum..cos telan air liur leh kurangkan rase b’desing kat telinga..
    btw die jenis x isap puting.

    • tq mumm hanisah

      tu la, even its just local flight…but mummy ecah ni yang terlebih susah hati..huhuhuhu..

      if success mission bawak ecah p kuching ni, leh plan p oversea skit (hahahahah, bali pun takpe la)

  7. domistic plane xde issue.. susu leh bancuh siap2 b4 naik flight.
    kalu international plane yg leceh..ade tu yg dh siap bancuh susu,,kena minum sikit dpn pegawai situ,,utk buktikan susu tu bukan bom or racun,huhu sabo jelaa..

    tringin nak bawak hanisah p oversea,,Insyaallah ade rzeki nnti 🙂 tp pepon tnggu die dkt2 2 thn age..hehe..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s