Al kisah sebuah cerita di dalam cerita…..

“Bukan senang nak jadi senang, and bukan susah nak jadi susah”

Sumber – none identified

 Yes, I admit with this quote. Ada story yang aku nak share mengenai ada satu hamba allah yang lebih dikenali as Menah (bukan nama sebenar) yang mengalami satu pengalaman hidup yang boleh kita jadi strong, especially for me la…

Si Menah ni, baru nak berjinak-jinak nak buat bisnes. Pelbagai biz yang dia dah try, MLM la, jual kain baju la, jual food la…dan apa2 yang dia rasa okay. But, tahu la kan…zaman ekonomi tgh meleset and down..org sekarang lebih suka simpan duit dari blanja..

 

But suddenly, dia ada satu ‘lubang’ from oversea..yang boleh buat biz..and dapat some untung. Dia dah buat research..tanya pandangan orang. And dengan semangat waja…she tekad to do this new bisnes.

 

Banyak sangat kekangan and preasure yang si Menah hadapi. Sometimes dia rasa macam nak surrender..tak mau piker pasal nak Biz ni. Duit? Jangan cakap la….semua segala simpanan dia kuarkan. Yang paling sadis…dia terpaksa pinjam duit anak dia..and pinjam duit adik dia..mmg sempit gak la si Menah ni.

 

Tuh baru pasal duit..pasal deal ngan dealer kat sana lagi…fuh..mmg mencabar gak la si menah hadapi tekanan. Atlast…dah settle semua, dah bayar…dah kena beratur mix with bangla2 semua kat kaunter sebab nak guna Western Union…so si Menah ni berharap barang dia akan selamat sampai ke Malaysia…dan dia dapat biz and balik modal untuk pulangkan duit adik dan anak kesayangan nya.

 

Tapi bila barang tuh dah sampai jek kat Malaysia, ada hal lak ngan pihak gov. Mereka mintak si Menah ni bayar kompaun sebab ada sebab nya. And apa lagi melalak si menah ni depan officer tuh. habis simpanan dia dah dilaburkan, and dia mmg takde duit. Maybe Allah kesiankan kat dia ni…or Officer tuh cair ngan tangisan menah ni…so barang biz ni dilepaskan dengan syarat, dia kena jual skit dekat mereka..dengan harga minimum…paling minimum

 

Alhamdulilah, berkat si Menah ni tak kenal putus asa…biz dia semakin lama semakin kencang..dan dia dah ada contact person dengan org dalam.

 

Moral of the stories : “If dok diam, without thinking…duit kat poket pun takkan tambah”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s