Susu…oh susu…

Pelik kan tajuk entry kali ni…hehehe..saja jek..buang tebiat den ni. Kali ni, aku nak share dengan semua viewer aku..antara susu-susu yang pernah digunakan oleh my Ecah. Untuk makluman semua, aku hanya berpeluang menyusukan my baby ecah sekejap jek…ntah, tak tahu mana silapnya. Mmg skit. Tapi tak bengkak+sakit lak. Sedih? Mmg sedih and sian gak la my ecah, sekejap sangat. Tapi nak buat macamana kan..maybe second baby, nak makan la pil-pil hormon kuarkan susu..Ni pasti aku buat!

Okeh, berbalik kepada susu yang pernah digunakan oleh Baby Ecah, ikut turutan penggunaannya tau. Antaranya.

Susu ni aku gunakan selama seminggu. Acctually susu ni, contoh dari susu yang digunakan oleh pihak Puteri Specialist. Aku ingat susu ni sesuai ngan ecah. Tapi,  Ecah aku asyik nak susu jek..and macam tak puas minum. And tgk Ecah, macam sembelit jek. Duration guna, dalam seminggu jek

Ni second susu Ecah. Acctually nya, susu ni dah macam susu keturunan. Mak aku pun gunakan susu ni untuk kami adik beradik2. Em, lama gak susu ni wujudkan. So far, mmg ok. Cuma kata org susu ni macam panas skit. And najis Ecah pun agak keras skit. So aku cairkan susu. My ecah ni tak mau minum air kosong…so, terpaksa la cairkan susu. Duration guna, dalam 6 bulan gak la..

Susu Promil Gold ni pulak, kiranya macam kesinambungan dari S26, selepas 6 bulan umur Ecah. Ok.Mmg ok.Maybe Aisyah serasi dengan susu ni. Kami ada campu2 skit susu. Fuh, my ecah macam dah kena uji kaji lak..hehehehehe.

Mamil Gold ni pulak, kami guna selepas kami balik Kg dekat Teluk Kelubi. Ingatkan semua kedai ada jual this Promil Gold. Tapi malangnya…takde. Bingung gak. At last, beli this brand susu, Mamil Gold. Price dia lebih kurang macam Promil Gold. Tgk Ecah, takde problem. Malah tgk dia, berak pun lebih kerap dari masa guna Promil Gold. So, kami guna dua2 nya. Siang guna Promil Gold..malam lak guna Mamil Gold. Fuh, nasib baik Ecah takde masalah. Ker dia ni tak kisah sangat…

Ni susu yang sedang digunakan oleh Ecah.Kami tgk, Ecah guna susu…badan dia makin semangat. And setiap kali dia minum, mmg abis. So, agak positif gak la bila minum susu ni. Tido pun lebih lena and mmg besh la.

So, ni la antara susi yang telah digunakan oleh Miss Ecah. Even baru 9 1/2 bulan, dah banyak gak susu yang dia gunakan. Hehehe, yang paling excited tukar susu..mommy dia. Ni pengaruh iklan la gamaknya… 😀

Advertisements

6 responses to “Susu…oh susu…

  1. waaa…kuatnya ingatan u Intan…me dah x ingat sgt ler….

    My first 1,Danish nyusu 6 bulan jer..

    My 2nd,Nuha sampai la ni,18 months x berenggang lagi…@ first i pun x confident leh susukan Nuha,but masa kat GMC Jln Ampang (i kalau beranak mmg suka stay lama2 kat sepital)…hari ke 4 if i m not mistaken,i attend kelas penyusuan ibu…lepas tu I try pakai pump,berjaya.masa tu Allah je la yg tau betapa seronoknya mummy Nuha ni…hantar berbotol2 kat nursery…the next day Nuha dah leh nyusu,selalu jer g nursery breastfeedkan dia,n dia recover cepat from jaundice after that.

    Good luck for ur next child…

    Back to susu…seb baik my kids mmg x kisah langsung susu apa…hospital bg susu pun bantai,my best fren bg susu yg anak dia x seswai pun jalan,mummy dia selalu tukar2 susu ikut promotion kat Carrefour,Giant/Tesco pun x kisah…

    But yg paling last,bawak 4 tin Dutch Lady tin biru besar mai sini,x jalan langsung….sebab diorg dah kena fresh milk…seminggu kena ada 3 botol yg 1 gallon (1gallon lebih kurang 3.6liter)…

    Just sharing my xperience….

  2. thanks for sharing the experience..
    yeah, as mommy..mmg happy dapat susukan sendiri our baby
    even saya skjap dapat susukan dia..tapi masa my ecah..mmg excited sangat..

    tuh yang dok discuss ngan hubby, if second baby..mmg nak makan ubat..

    yeah, we had share a same experience..
    my ecah pun tak kisah sangat tukar2 susu ni..
    but my mom yang takut..takut budak ada masalah..
    so far..alhamdulilah, sihat montel ada la..
    =D

  3. byknye ecah tukar2 susu??? qila hanya minum susu dari jenis enfa A+ jeghs.. mummy dia malas nak tukarkan susu lain sebab dia masih lagi breastfeed.. takpe ecah. janji sehat ye tak?

  4. tu la marcia..

    ibu dia yang dok excited tukar susu..
    pengaruh iklan gamaknya
    =D

  5. Mummy Intan,,,yang awak bg ecah Promil gold tu ok tk?sembelit tk Ecah…anak kite skarg minum similac…saje macm dh nak masuk 6 bulan nanti kite nak tukar Promil…mase kat Spital dulu…Anak kite suka sgt susu diorg bg mase baby masuk wad…i tanya nurse diorg mcm tk jawab aje..u know lah..they want us to breastfeed…lastly i baru tau diorg pakai S26…so dh lambt sgt nak start…so kite nak try ler Promil utk 2nd stage ni…saje mak2 yg ngada2..hihi….sian anak jadi bahan experiment…mane tau dia dh boring..hihi…

  6. dear marianna sayang..
    my ecah..awak kasi apa jek, dia balun
    so far ok…dia pun macam cepat kenyang

    cuba try test la..

    hikhikhikhik
    tu la, mommy ni teruk kan..
    bahan experiment dah anak aku tuh..nasib baik ok
    =D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s